Migreeni

Lue tältä sivulta migreenin ja päänsäryn hoidosta akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen menetelmillä.

Migreeni - Päänsärky ja akupunktio

Melkein jokainen kokee päänsärkyä elämänsä aikana. 1/7 ihmisistä kokee migreeniä. Maanlaajuisesti melkein puolen naisista kokee päänsärkyä tai migreeniä kroonisemmin. Akupunktio ja perinteinen kiinalainen lääketiede (PKL) ovat hyviä vaihtoehtoja sekä akuutin että krooniset päänsäryn hoidossa.

Migreeni

Migreenin oireina ovat toistuvat kohtauksina tulevat päänsäryt, usein toispuoleisia ja voimakkaita, mutta ne voivat olla myös lievempiäkin. Joillakin voi olla pahoinvointia tai oksentelua. Voi olla herkkyyttä äänille, valoille ja/tai hajuille. Joillakin voi olla näköhäiriöitä, puutumisia, puheen muodostuksen vaikeuksia ja huimausta. Toisilla on toistuvia päänsärkyjä, vaikka niitä ei varsinaisesti olisi migreeniksi diagnosoitukaan, ja ne haittaavat elämää voimakkaasti.

Tyyypillisesti migreeniä hoidetaan tulehduskipulääkkeillä tai vaikeammissa tapauksissa triptaanivalmisteilla. Usein toistuvia kohtauksia voidaan hoitaa estolääkkeillä, mutta monet joutuvat lopettamaan ne sivuvaikutusten takia.

Migreenin voi laukaista esimerkiksi epäsäännöllinen syöminen, heikko uni, purentaviat, stressi, turhautuminen ja muut vaikeat emootiot, jotkut tietyt ruoka-aineet tai valoärsykkeet.


Kiinalaisen lääketieteen tapa lähestyä migreeniä ja päänsärkyä

Kiinalaisessa lääketieteessä päänsärkyjä ja migreeniä hoidetaan yksilöllisesti. Jokaisen päänsärkypotilaan taustalla on hänen oma kehonsa tila, josta hoidossa lähdetään liikkeelle. Akupunktioklinikalla kysytään säryn laadusta, voimakkuudesta, sen sijainnista, mihin aikaan vuorokaudesta kipu alkaa, mitkä tekijät pahentavat kipua, mitkä tekijät helpottavat. Kaikki nämä ja vielä monet muut haastattelussa esiin tulevat asiat, sekä kieli- ja pulssidiagnoosi, kertovat, miten kenenkin migreeniä lähdetään hoitamaan.

Syndroomat migreenin taustalla voivat olla esimerkiksi Maksan qin salpautuminen ja Veren vähyys, Nouseva Maksan Yang, Kosteus ja Lima sekä Veren salpauma pään suonissa. Nämä termit eivät oikein kerro mitään ellei tunne kiinalaisen lääketieteen teoriaa. Usein kuitenkin kehon tila on useiden eri syndroomien yhdistelmiä, jolloin päällekkäisiä oireita on paljon.

Tilannetta lähdetään purkamaan kuin sipulia kuorimalla. Ensin päältä puretaan akuuteimman tilat, oireet ja syndroomat. Sitten edetään syvemmälle, ja lopulta päästään kiinni juurisyyhyn, josta kaikki on alunperin saanut alkunsa. Juurisyytä lähdetään hoitamaan mahdollisimman pian hoitojen edistyessä. Mahdollisesti jo ensimmäisellä hoitokerralla.

Viime vuosien tutkimuksista

Tutkimustuloksia akupunktion hyödyistä krooniseen kipuun on jo saatu runsaasti. Kaikista laajin yksittäinen tutkimus kohdentui yli 450 000 henkilöön, joilla oli päänsärkyjä, alaselkäkipuja ja nivelrikon aiheuttamaa kipua. Heistä 76 prosenttia sai merkittävää tai kohtuullista apua kipuihin. Tutkimuksissa on myös huomattu, että akupunktion vaikutus on hyvä vielä 12 kuukauden päästä viimeisen hoidon jälkeen.

Useiden systemaattisten katsausten ja meta-analyysien läpikäynnin jälkeen Evidence baced acupuncture -projekti havaitsi, että akupunktiolla on merkittävää positiivista vaikutusta migreenin ennaltaehkäisyssä, jännityspäänsäryssä sekä kroonisessa päänsäryssä. https://www.evidencebasedacupuncture.org/pain/


Kuinka akupunktio toimii kivun hoitajana?

Tätä on tutkittu jo 60 vuotta, ja viime vuosina hyvin paljon. Vaikka paljon on vielä selvittämättä yleisestikin ihmisen kehon toiminnasta sekä akupunktion vaikutusmekanismeista, on pystytty "tekemään karttaa" siitä, mitä tapahtuu kun neula stimuloi akupunktiopistettä, miten yhteys syntyy hermoradoista selkäytimen kautta aivojen kipukeskusten deaktivointiin.

On kyettu osoittamaan, että akupunktio aktivoi kehon omia opioideja sekä myös parantaa aivojen sensitiivisyyttä opioideille. Kiinalaisessa lääketieteessä ajatellaan, että tämä on vasta tulipalon sammuttamista, mikä tietenkin on tärkeää. Ensin on tärkeintä saada kipu vähenemään tai loppumaan. Sen jälkeen voidaan auttaa kehoa palautumaan ja voimistumaan, sekä myös korjaamaan juurisyitä.


Miten akupunktiohoito migreeniin ja päänsärkyihin toteutetaan?

Kroonistuneet päänsäryt ja migreenit ovat usein olleet ihmisellä vuosikausia ja tasapainon löytäminen vie aikaa. Kannattaa ottaa useita kuukausia kestävä hoitojakso, jotta oikeasti päästään tilannetta muuttamaan. Ideaaleinta olisi, että hoidot voidaan toteuttaa 1-2 kertaa viikossa, mutta myös 2-3 viikon hoitoväleillä voidaan saada tuloksia aikaan, pikkaisen hitaammalla tahdilla vain.

Akupunktiohoidossa hoito toteutetaan neuloilla ja mahdollisesti kuivakuppauksella, guashalla, tulineulalla ja moksalla. Hoitomenetelmät vaihtelevat yksilöllisesti.

Akupunktiolla kohtausten välit alkavat pidentyä ja kipu vähentyä, kun keho alkaa löytämään tasapainoa.


Jos päänsäryt ovat vaivana, varaa aikaa akupunktioon

Jos migreeni ja toistuvat päänsäryt ovat vaivana, lääkkeet eivät kunnolla auta, ja kivut haittaavat elämää merkittävästi, niin kannattaa antaa mahdollisuus akupunktiolle. Akupunktio saattaa parhaasssa tapauksessa viedä kivut kokonaan pois jossakin vaiheessa, mutta yleisimmin tuloksena on selkeästi pidentyneet välit kohtauksilla, useiksi kuukausiksi, joskus jopa vuoksiksi.

Hoitojen toteutus

Hoito voi sisältää akupunktiota, ruokavalio- ja elintapaohjeistusta ja stressin hallintaa. Hoidossa teemme sinulle kiinalaisen lääketieteen tutkimuksen haastattelun, kielen tarkastelun ja pulssin kuuntelun avulla. Hoitosuunnitelmassa saat arvion ja suosituksen tarvitsemistasi hoitomääristä ja hoitojen tiheydestä. Hoitomäärät voivat vaihdella 10-25 hoitokerran välillä. Hyvin vaikeissa ja haastavissa tilanteissa voidaan tarvita vuoden hoitojaksoa.

Hoitojen tiheys on hyvä toteuttaa viikon välein, koska akupunktion vaikutus kumuloituu edellisten hoitojen päälle. Jos aika edellisestä hoidosta on liika pitkä, voidaan edellisten hoitojen vaikutukset menettää ja lähdetään taas alusta.

Varaa ensin aika Akupunktio Ensikäyntiin, jossa tutustumme tilanteeseesi ja saat ensimmäisen akupunktiohoidon. Jatkokäynneiksi on tarjolla kaksi eri vaihtoehtoa:

  • Jatkokäynti 1, joka on yksityinen 70 minuutin hoitokäynti. Tässä voidaan käyttää muita kiinalaisen lääketieteen hoitomuotoja akupunktion lisänä, kuten kuivakuppausta ja guashaa.
  • Jatkokäynti 2 on edullisempi hoitokäynti, jonka aikana samassa tilassa voi olla toinen asiakas samaan aikaan hoidossa. Hoitokäynnin pituus on 50 minuuttia. Näitä aikoja on rajoitetusti, joten seuraava käynti kannattaa varata vastaanotolla.

Tutustu klinikan akupunktion ja hoitopakettien hinnastoon tästä.

Klinikan jäsenyydellä voidaan toteuttaa pitkäaikainen hoitojakso kaikista edullisimmin. Lue klinikan jäsenyydestä tästä.

Varaa aika klinikalle, ja suunnitellaan hoitojaksoasi yhdessä.